Seneste nyheder


Arkiv

Same same markedsføring

historien om en thai kvinde på en fjern kokos ø med en anderledes holdning

Et ophold i Thailand kan nemt give en buket af forskelligartede indtryk med i bagagen, når man lander hjemme i Danmark. Interesserer man sig for reklame og markedsføring, så sniger indtryk af thaiernes måde at sælge deres varer sig hurtigt med.

Som nu for eksempel deres måde at markedsføre den urskov af mindre madsteder og små restauranter, der ligger overalt med få centimeters mellemrum - som perler på en ufattelig lang snor. Disse madsteder kan opdeles i to grupper. Dem der kun sælger mad og drikke til andre thaier og dem, der også gerne vil tiltrække turister.

Den sidste af de to grupper har stort set samme altid menu og udvalg af drikkevarer. Thaierne har såmænd selv er udtryk der rammer præcist: Same same.
Men ensartetheden stopper dog ikke her, for stederne bliver såmænd også markedsført på selvsamme vis. Altid med et lamineret menukort i A4 format og stort set ikke andet. De steder der er længst fremme i skoene har herudover et skilt med sirlig thai-engelsk håndskrift stående udenfor madstedet.

Selv prissætningen er den samme uanset om man køber fried rice med kylling i den ene ende eller anden af landet, ligesom der er særdeles få baths forskel på at nyde en mango shake det ene eller andet sted i byen. Ingen skiller sig ud fra mængden. I sandhed rendyrket same same markedsføring.

Men ingen regel uden undtagelse. Heldigvis. For på en fjern kokos-ø, Koh Yao Noi, som få turister indtil nu har opdaget, bor Siriluk Sae-chia. Hun har sammen med sin mand et lille madsted i øens eneste by, som er særdeles velbesøgt af de turister, der nu engang lægger vejen forbi øen. Siriluk har indset, at hun med få midler og simple tiltag kan skille sig ud fra den store mængde af konkurrenter, så sultne og tørstige turister vælger hendes sted frem for naboernes. Hun har stort set det samme menukort og nogenlunde samme prissætning, men har noget, de andre ikke har. En stil til sit madsted. Hun har valgt en caféstil med rigtig facade, små caféborde og hængekøje på perlestensunderlag. Der er også blevet plads til en lille dam med fisk og grønne planter hvor de løsgående høns og katte tumler rundt. Menukortet er hverken lamineret eller i A4. Det er et nydeligt designet lille bordskilt i hård plast i A6 format – og for lige at sætte prikken over i’et, så serverer hun selv storsmilende i et dekorativt forklæde. En markedsføringsmåde der ligger et pænt stykke fra alle andre madsteder.

Et fint lille afbræk i den altoverskyggende same same måde at markedsføre og sælge på i smilets land. Mon ikke Siriluk bliver smilets kvinde i de kommende år, for hun har da fat i den lange ende, når turisterne for alvor begynder at opdage Koh Yao Noi.

Link til Siriluks café og madsted (åbner i nyt vindue) > 

Vil du vide mere om hvordan du differentierer din virksomhed fra konkurrenternes, så kontakt os for et uforpligtende møde.

Tilmeld vores nyhedsbrev